21 NCİ YÜZYIL LİDERLİĞİ

A) OLUMLU LİDERLİK OLUŞTURMAK

General John M.Schofield’ın 1879 yılında ortaya koyduğu mefhum bu günün liderlerine taviye edilebilir. Özgür bir ülkenin askerelerini herhangi bir muharebede güvenli kılan disiplin acımasız ve sert bir eğitimle elde edilemez.Aksine,böyle bir muamele ordu meydana getirmekten ziyade orduyu yok edecektir.

Emir ve talimatları askerde herhangi bir duygu uyandırmayack ancak itaat etmek için yoğun bir arzu duyuracak şekilde vermek,uygun bir tavır ve ses tonu kullanmak pekâla mümkündür.Tam tersi bir tavır ve ses tonu,güçlü bir öfke ve itaatsizlik duygusunu tahrik edebilir.

Bir subayın en başta gelen sorumluluğu insanları geliştirmek ve onların sahip olduğu tüm potansiyele ulaşmalarını sağlamaktır.

Öyle bir çevre oluşturulmalıdır ki;olabildiklerinin hepsini olmalıdırlar.İyi liderler askerlerinin güçlü ve zayıf taraflarını bilirler.Bu başarıyı getiren anahtardır.İnsanların isimleri çok önemlidir.Komutanlar emir ve komutaları altındaki insanların isimlerini mutlaka öğrenmelidirler.Hiçbir şey askerleri isimlerini bilen liderler kadar derinden etkileyemez.

B) İNSANLARLA İLGİLENMEK

Üç temel noktada özetlene çok basit bir lderlik felsedesi sunabiliriz:

1) Eğer insanlara kanunen ve ahlâken doğru olanı yapması için yetki verirsek,başarabileceğimiz iyi şeyler için bir sınır sözkonusu değildir.Olaya bu açıdan bakarsak bir liderliğin sorumluluğunu şöyle açıklanabilir: “Askerleriniz bir yolda yürürler ve bir kavşağa gelirler;eğer siz o kavşakta ait olduğunuz yerde duruyorsanız,onlara doğru yolu gösterip başarılı olmalarını sağlayabilirsiniz.”

2)Bu felsefedeki ikinci nokta,insanların olabildiklerinin en iyisi olduğu bir çevreyi meydana getirmektir.
Emrimizde çalışanlar mutlaka olacaktır.Bizim de onların sahip olduğu potansiyele ulaşmaları için zihinsel,fiziksel,sosyal gelişimlerine yardımcı olma gibi bir sorumluluğumuz vardır.Ayrıca çok önmeli bir kural daha vardır: “Onlara hiç bir zaman işlerin nasıl yapıldığını söylemeyin,sadece ne yapmaları gerektiğini söyleyin ve maharetleriyle sizleri şaşırtklarını göreceksiniz.

3) Bu felsefenin üçüncü ve son kuralı,başkalarına onların size davranmalarını istediğiniz gibi davran- manızdır. Lider sempati kavramıyla tanışık olmalıdır.Herkesa saygı ile muamele edilmesi gerekir.Bu altın kuralın ifadesidir.

C) KARAKTER OLUŞTURMAK

İyi bir liderde bulunması gereken özellikleri şöyle sıralayabniliriz:

1)Sadakat 2) Yeterlilik 3) Cesaret 4) Açık Sözlülük 5) Sempati

Otoriteyi astlara devretme korkusu yeni bir olgu değildir.Aynı zamanda bir hatayı rapor etmenin o hatayı yapmaktan daha kötü olduğunu savunan felsefeyi reddecek kadar cesur olmamız gerekir.Barıştaki bu ahlâk zaafiyetinin savaşta yıkıcı sonuçları olabilir.

Cesaret: Unutmayalım ki;üstleri hatalı olduğu zaman bunu onlara söyleyecek cesarete sahip liderlere ihtiyaç vardır.Bununla birlikte bir lider de hata yaptığı zaman bunu ona söyleyecek astlara ihtiyaç duyar.Fakat genellikle insanlar bunun meslek hayatlarını sekteye uğratabilecek bir engel olarak görürler.Bu düşünceyi zihinlerden kazımak üstlerin görevidir.

Açık Sözlülük: Cesaretle yakından ilgili birbaşka karakter özelliği ise açık sözlülüktür.Dürüstlük bir üst için ne kadar önemliyse ast için de o kadar önemlidir.Astlarımızın başarısızlık yaşama özgürlüğüne sahip olmalarına izin vermeliyiz.Askerler hatalarından ders çıkararak yetişmeli ve öğrenmelidir.

Genç subaylara da öğüt verip,akıl hocalığı yapmalıyız ve zamanımızın astlarımızla performansları hakkında yapacağımız yüz yüze konuşmalarla geçirmeliyiz.Herkes geri beslemeye ihtiyaç duyar.Askerlerin hata yaptığı zaman bunu onlara söylemeye başarı için onları eğitmeye ihtiyacımız vardır.

Hiçbir şey astlarımızla yapacağımız akıl hocalığının alacağı zaman kadar önemli değildir.

Şu özdeyişi untmamak gerekir:Bir liderin ilk görevi daha fazla lider yetiştirmektir.Akıl hocalığının bir kısmını askerleri dinlemek oluşturur.Onlardan her zaman birşeyler öğrenebiliriz.

Yeterlilik: Halk bize en değerli varlıklarıyla güveniyor:Evlatlarıyla.Bizim onlarla ne yaptığımızı sormuyor. Onları muharebe sahasında hayatta kalmalarını öğrettiğimiz için bize güveniyorlar.Bu gerçekten çok büyük bir sorumluluktur ve biz,liderler olarak,bu güveni kazanmaya devam etmeliyiz.Liderler kendi sahalarında en iyisi olmak için çaba sarfetmelidirler. ordu,kendi alayının ordudaki en iyi alay, kendi taburunun alaydaki en iyi tabur,ken

Sadakat: Bir lider için son karakter özelliği sadakattir.Aslında biz bu kavram içinde yaşıyoruz. Vatan,şeref,vazife.Eğer bir asker kendi ordusunun düyadaki en iyi di bölüğünün taburdaki en iyi bölük,kendi takımının bölükteki en iyi takım,kendi mangasının takımdaki en iyi manga olduğunu hissederse o birlikteki en iyi asker odur.

Kaynak:Military Review,February,1996